Droombord

Tijdsduur: 30 minuten

Droombord

Bij dit onderdeel is het doel dat leerlingen bedenken wat zij zelf leuk en belangrijk vinden en daarmee aan de slag gaan. Uiteindelijk maken ze zelf bijna altijd de keuzes of hebben ze zelf invloed op hoe zaken verlopen.
Daarnaast is het de bedoeling dat ze stap voor stap aan de slag gaan met de gestelde doelen. Problemen zien we als een uitdaging. Elke stap is een overwinning die je mag vieren.

Deze activiteit bevordert:

  • Energie
  • In verbinding komen met jezelf
  • In verbinding komen met je verlangens
  • Positieve energie bij elkaar beter leren kennen
  • 1 A3 vel per kind
  • Verschillende (oude) tijdschriften
  • Stiften/kleurpotloden
  • Lijm
  • Scharen
  • Plakband/punaises
Ongeveer 30 minuten

Bij deze activiteit is het belangrijk dat je de leerlingen een beetje op weg helpt. Ze activeren door vragen te stellen en door te vragen en zelf enthousiasme uit te stralen. Benoem dat dromen niet perse groots hoeven te zijn. Vaak is dat waar kinderen aan denken, en dan doen ze wat de rest van de wereld belangrijk vindt. Dat is precies niet de bedoeling. Laat ze dicht bij zichzelf blijven.

Lesbeschrijving droombord

Wil je gelukkig zijn, dan is het belangrijk om naar dingen te kunnen uitkijken, zoals dromen. Veel kinderen zijn heel gevoelig voor de verwachtingen en waardering van anderen. Omdat je zo gefocust bent op anderen kan je ver van jezelf verwijderd raken. Je weet niet meer wat jouw droom is, wat jij zelf wil, wat jou echt gelukkig maakt.

Ontdek JOUW droom.

Om gelukkig te blijven hebben we steeds nieuwe dromen nodig om naar uit te kijken. Wat wil jij gedaan, gezien en beleefd hebben?

Stel je droom heel levendig voor. Maak een plaatje in je hoofd hoe het zal zijn als je droom is uitgekomen. Hoe ziet je dag eruit? Wat doe je? Hoe zie jij eruit? Hoe voel je je?

Om je hierbij te helpen kan je een droombord maken. Op een droombord geef je helder weer wat je graag wil in je leven: jouw ideale leven, jouw ideale relatie, jouw ideale werk, jouw ideale woonomgeving, jouw ideale gezondheid, jouw ideale vrije tijd, reizen, ….. Alles wat je graag wil en wat jou gelukkig maakt. Zoek afbeeldingen uit magazines, tijdschriften, op internet, die weergeven wat jij graag wil zijn, hebben of doen. Pak een groot stuk papier en plak daar alles op. Je mag natuurlijk ook tekenen of schrijven :-)

Vertel je klasgenoten wat je allemaal op je droombord hebt staan en waarom, deel je dromen!

Vervolg

Hang deze collage op een plek waar je ze elke dag kan zien. Als je naar jouw droombord kijkt, krijg je meer positieve en prettige gevoelens.

Actie! Ook als je een droombord hebt, is actie nodig. En die actie kan leuk zijn! Geniet van de stappen die je zet op je weg.

Denk positief! Soms kun je denken: ”Het is onmogelijk. Het gaat me nooit lukken. Stop er maar mee. Het heeft geen zin. Wat een dom idee……“ Als je naar dit soort negatieve stemmen luistert, zal je nooit je dromen realiseren. Bedenk wat je allemaal wel kunt doen, kleine stapjes tellen ook!