Neurotransmitters

Tijdsduur: 20 minuten

Neurotransmitters

Om gelukkig te zijn moet je je lijf en geest ook goed onderhouden met gezonde voeding. Eten heeft ook invloed op ons geluksgevoel. Bewustwording is bij deze activiteit het hoofddoel.

  • Prints van de voedinglijst (1 per leerling). Je kan de vragenlijst hier downloaden
  • Pen/potlood
  • digibord ter illustratie

Ongeveer 20 minuten

Deze opdracht komt dicht bij een biologielesje. Jij leidt de activiteit: ophalen voorkennis, groepsgesprek over de hersenen, uitleg  over de werking van de neurotransmitters, uitdelen van de lijstjes.

Lesbeschrijving Neurotransmitters

Oefening 1 (klassikaal)

We hebben al ontdekt dat we zelf dingen kunnen doen waardoor we ons gelukkiger voelen:
sporten, lachen, aanraken, positief denken, knuffelen, complimentjes ontvangen, dat soort dingen.

Maar we kunnen ons geluksgevoel ook een beetje groter maken met wat we eten :-) Om erachter te komen hoe dat kan, moeten we eerst iets meer weten over de hersenen. Hieronder een aantal vragen (en antwoorden) om de voorkennis te oefenen.

De hersenen zitten in je hoofd, onder je schedel.

De hersenen sturen je hele lichaam aan. Hoe en wanneer je beweegt, hoe je dingen onthoudt, hoe je je voelt, alles.

Oefening 2 Uitleg over Neurotransmitters (klassikaal)

Hieronder is een afbeelding van een hersencel. Onze hersenen bestaan uit miljarden van deze hersencellen. Als een hersencel iets wil vertellen (bijvoorbeeld: “ga rennen”), dan praten de hersencellen met elkaar. Ze geven het bericht door, net zolang totdat het bij de spieren in je benen is aangekomen. Dat gaat razendsnel.

Plaatje van een hersencel

Hersencellen “praten” door stofjes door te geven. Die heten “neurotransmitters”. Ze worden verstuurd door de tentakeltjes van de ene cel en worden dan weer opgevangen door de tentakeltjes van de volgende cel.

Voor verschillende boodschappen bestaan verschillende neurotransmitters. Om je benen aan te sturen worden andere neurotransmitters gebruikt dan om je lichaam te laten weten dat je je gelukkig voelt.

Die neurotransmitters (de boodschapstofjes die tussen de cellen worden verstuurd) worden door je lichaam aangemaakt. Daar heeft je lichaam de juiste voeding voor nodig. Welke voeding heeft je lichaam nodig om veel van deze gelukstransmitters te maken?

Oefening 3: Wat eet jij?  (Individueel)

Bekijk de lijst met voeding. Schrijf op hoe vaak en hoeveel je van de verschillende voeding per week eet. Zijn er dingen die je nooit eet? Of juist heel veel? Het beste is om van alles een beetje te eten. “Gevarieerd” noemen ze dat.