OVER JUNIOR CAMPUS

Hoe het begon

Junior Campus is in december 2009 opgericht omdat we een tekort zagen aan goed, leuk en leerzaam Wetenschap & Technologie onderwijs. We zijn gestart met 1 naschoolse cursus waarin de deelnemers verschillende zogenaamde “exhibits” moesten bouwen en de wetenschap erachter moesten ontdekken. Gaandeweg bleek er steeds meer animo en vraag te komen voor deze manier van lesgeven dat we meer lessen zijn ontwikkelen in verschillende thema’s.

Hoe meer we na schooltijd op de diverse scholen kwamen, hoe vaker we de vraag kregen om ook voor tijdens schooltijd activiteiten te ontwikkelen en te verzorgen. En zo geschiedde. Inmiddels hebben we een breed portfolio met diverse lessen en projecten die op verschillende tijden op de dag inzetbaar zijn.

Waar in 2009 nog heel erg de nadruk lag op Wetenschap & Technologie, zijn we in onze lessen en projecten in de loop van de tijd steeds meer aandacht gaan besteden aan Onderzoekend & Ontwerpend Leren (OOL). Inmiddels is Junior Campus de specialist in lessen en projecten die opgebouwd zijn vanuit de 7 stappen van OOL en worden in elke les de verschillenden basisvaardigheden die nodig zijn bij OOL aangeleerd en ingeoefend.

Inmiddels zijn we actief door het hele land, hebben we een portfolio van meer dan 20 lessen series en projecten, een team van meer dan 30 docenten en bieden we sinds kort op onderwijs op afstand.

Junior Campus heeft zichzelf als doel gesteld basisscholen te ondersteunen bij het implementeren van Wetenschap & Technologie op de school en zowel leerkrachten als leerlingen de basisvaardigheden die horen bij  ontwerpend en onderzoekend leren eigen te maken. Daarnaast vinden we het belangrijk om leerlingen al vroeg kennis te laten maken met Wetenschap.

Kinderen hebben van nature een onderzoekende houding; Wetenschap & Technologie is bij uitstek geschikt om deze natuurlijke nieuwsgierigheid verder te ontwikkelen. Ieder kind is in staat om al op jonge leeftijd zich de basisvaardigheden eigen te maken en toe te passen. Elk kind heeft het in zich om grootse dingen te doen, te ontwerpen of uit te vinden. Junior Campus helpt hierbij en zorgt ervoor dat de aanwezige nieuwsgierigheid niet verloren gaat maar juist aangewakkerd en ontwikkeld wordt.

Focus op het ontwikkelen van de basisvaardigheden OOL

Wij hechten veel waarde aan de basisvaardigheden van OOL. Zonder deze vaardigheden is het heel lastig om Onderzoekend en Ontwerpend een vaste plek in het curriculum te geven. In al onze lessen komen daarom ook de verschillende basisvaardigheden ruimschoots en veelvuldig aan bod. Op deze manier worden de vaardigheden getraind en ingeoefend.

Onze projecten doorlopen de 7 stappen van OOL

In onze projecten worden diverse thema’s binnen de Wetenschap gebruikt om de leerlingen de verschillende basisvaardigheden van Onderzoekend en Ontwerpend leren bij te brengen.

Bij onderzoekend leren onderzoeken de leerlingen organismen, objecten en verschijnselen in hun omgeving onder begeleiding van een docent. Bij ontwerpend leren ontwerpen leerlingen een product. In allerlei praktijksituaties is gebleken dat de beide benaderingen elkaar goed aanvullen, en ook dat kinderen er op hun eigen niveau mee aan de slag kunnen. Het onderzoekend en ontwerpend leren verloopt via een model met zeven stappen.

7 stappen onderzoekend en ontwerpend leren - Junior Campus

In al onze projecten worden de bovenstaande stappen doorlopen. Hiernaast besteden we veel aandacht aan het ontwikkelen van de basisvaardigheden.

Het vragenmachientje

Een handig hulpmiddel dat wij gebruiken tijdens onze lessen is het vragenmachientje, ontwikkeld door het Wetenschapsknooppunt Radboud Universiteit.

Het vragenmachientje helpt leerlingen om te onderzoeken of een vraag die ze hebben bedacht ook een goede onderzoeksvraag is. De vraag wordt langs verschillende criteria geleid. De vraag valt uit het machientje zodra hij niet voldoet aan één van de criteria. De vraag kan dan worden aangepast en opnieuw door het machientje gehaald, of er kan een nieuwe vraag worden bedacht.

OOL vragenmachientje - Junior Campus

Een team van goed opgeleide docenten

Onze docenten komen vanuit verschillende richtingen. We hebben veel docenten van de Pabo en de UPVA maar ook van de studies Psychologie, Pedagogiek, Biologie, Natuur- en Sterrenkunde. Zij hebben allemaal gemeen dat ze het leuk vinden om samen met de leerlingen uitdagingen aan te gaan en op onderzoek te gaan. Voordat ze aan de slag konden bij Junior Campus hebben zij een cursus gevolgd, en hebben ze de eerste lessen intensieve begeleiding gehad. Uiteraard zijn ze allemaal in bezit van een VOG verklaring.

Heleen Woudstra
Heleen WoudstraFounder & Eigenaar
“Lesgeven op de Junior Campus manier is ontzettend leuk om te doen.”
Alice Rijcken
Alice RijckenEigenaar
“De combinatie Wetenschap & Technologie met Onderzoekend en Ontwerpend leren maakt Junior Campus voor mij bijzonder.”
Robert Buisman
Robert BuismanDocent Utrecht en trainer
“Junior Campus geeft de jonge onderzoekers de mogelijkheid verwonderd te raken over de meest uiteenlopende zaken.”
Maryse van Tilborg
Maryse van TilborgDocent Noord Holland en Trainer
Brandy Doolaar
Brandy DoolaarDocent Zuid Holland en Planner
Door het enthousiasme wat de kinderen krijgen van deze leuke en uitdagende lessen, word ik zelf ook reuze enthousiast!”
Britt Kok
Britt KokDocent Noord Holland
“Ik studeer Psychobiologie aan de UVA. Van jongs af aan ben ik al geïnteresseerd in wetenschap en de grote waarom vragen.”
Annemijn Hintzen
Annemijn HintzenDocent Zuid Holland
“Ik geloof dat een breder begrip voor alle wetenschappen bij kinderen kan zorgen voor een breder begrip in de hele bevolking.”
Annette Heinen
Annette HeinenDocent Zuid Holland
“Ik ben bijna klaar met Transport, Infrastructuur & Logistiek aan de TU Delft. Leuk om te zien dat jonge kinderen ook dol zijn op techniek!”
Max Koebrugge
Max KoebruggeDocent Noord Holland
“Mijn vorige bijbaantje als schooltuinmeester heeft ertoe geleid dat ik mijn enthousiasme nu in zet bij de lessen van Junior Campus.”
Angela van Maurik
Angela van MaurikDocent Noord Holland
“Onderzoekend en Ontwerpend Leren is iets waar ik een grote passie voor voel omdat kinderen hierdoor veel over de wereld leren.”
Doortje Krekel
Doortje KrekelDocent Utrecht
“Met Junior Campus help ik kinderen hun nieuwsgierigheid om te zetten naar het zelf ontdekken van spannende nieuwe dingen.”
Géneviève den Heyer
Géneviève den HeyerDocent Zuid Holland
“Onderzoekend en ontwerpend leren is de manier om kinderen te prikkelen voor de wetenschap.”
Jean Paul van Soest
Jean Paul van SoestDocent Noord Holland
“Het is leuk om te zien hoe de kinderen de proefjes en experimenten doen en ervan leren. En dat ze ook steeds meer willen doen.”
Marieke Lindeman
Marieke LindemanDocent Zuid Holland
“De manier van leren spreekt mij erg aan bij Junior Campus. Door zelf na te denken, bezig te zijn en te kijken kan je ontzettend veel leren.”
Luka van der Zwaan
Luka van der ZwaanDocent Noord Holland
“Ik vind het heel leuk met kinderen te werken; het zien van de creativiteit en ontwikkeling van een kind geeft zo veel energie!”
Rick Groot
Rick GrootDocent Noord Holland
“Het leuke aan het lesgeven bij Junior Campus is dat de kinderen zelf enthousiast worden over wat ze zien en op zoek gaan naar hoe het komt.”
Simone Wouda
Simone WoudaDocent Zuid Holland
“Onderzoekend leren heb ik altijd heel interessant gevonden. Je ziet soms echt een echt ‘eureka’ moment bij de kinderen.”
Priscilla Daane
Priscilla DaaneDocent Zuid Holland
“De verfrissende en soms aparte ideeën van de kinderen maken het elke keer leuker om proefjes te doen.”
Sander Birkhof
Sander BirkhofDocent Noord Holland
“Mijn liefde voor onderwijs komt door te zien hoe kinderen leren door o.a. mijn hulp. Ik vind het geweldig kinderen te zien ontwikkelen.”
Annelotte Derkink
Annelotte DerkinkDocent Noord Holland
Tjiemen Ahmad
Tjiemen AhmadDocent Noord Holland
Luce de Groot
Luce de GrootDocent Zuid Holland
Jesse Lemsom
Jesse LemsomDocent Noord Holland
Anna Paardekooper
Anna PaardekooperDocent Zuid Holland
Esther Urban
Esther UrbanDocent Noord Holland
Abdellah Amnad
Abdellah AmnadDocent Noord-Holland
Atika Moegis
Atika MoegisDocent Noord-Holland