OVER JUNIOR CAMPUS
Hoe het begon
Junior Campus is in december 2009 opgericht omdat we een tekort zagen aan goed, leuk en leerzaam Wetenschap & Technologie onderwijs. We zijn gestart met 1 naschoolse cursus waarin de deelnemers verschillende zogenaamde “exhibits” moesten bouwen en de wetenschap erachter moesten ontdekken. Gaandeweg bleek er steeds meer animo en vraag te komen voor deze manier van lesgeven dat we meer lessen zijn ontwikkelen in verschillende thema’s.
Hoe meer we na schooltijd op de diverse scholen kwamen, hoe vaker we de vraag kregen om ook voor tijdens schooltijd activiteiten te ontwikkelen en te verzorgen. En zo geschiedde. Inmiddels hebben we een breed portfolio met diverse lessen en projecten die op verschillende tijden op de dag inzetbaar zijn.
Waar in 2009 nog heel erg de nadruk lag op Wetenschap & Technologie, zijn we in onze lessen en projecten in de loop van de tijd steeds meer aandacht gaan besteden aan Onderzoekend & Ontwerpend Leren (OOL). Inmiddels is Junior Campus de specialist in lessen en projecten die opgebouwd zijn vanuit de 7 stappen van OOL en worden in elke les de verschillenden basisvaardigheden die nodig zijn bij OOL aangeleerd en ingeoefend.
Inmiddels zijn we actief door het hele land, hebben we een portfolio van meer dan 20 lessen series en projecten, een team van meer dan 30 docenten en bieden we sinds kort op onderwijs op afstand.
Focus op het ontwikkelen van de basisvaardigheden OOL
Wij hechten veel waarde aan de basisvaardigheden van OOL. Zonder deze vaardigheden is het heel lastig om Onderzoekend en Ontwerpend een vaste plek in het curriculum te geven. In al onze lessen komen daarom ook de verschillende basisvaardigheden ruimschoots en veelvuldig aan bod. Op deze manier worden de vaardigheden getraind en ingeoefend.
Onze projecten doorlopen de 7 stappen van OOL
In onze projecten worden diverse thema’s binnen de Wetenschap gebruikt om de leerlingen de verschillende basisvaardigheden van Onderzoekend en Ontwerpend leren bij te brengen.
Bij onderzoekend leren onderzoeken de leerlingen organismen, objecten en verschijnselen in hun omgeving onder begeleiding van een docent. Bij ontwerpend leren ontwerpen leerlingen een product. In allerlei praktijksituaties is gebleken dat de beide benaderingen elkaar goed aanvullen, en ook dat kinderen er op hun eigen niveau mee aan de slag kunnen. Het onderzoekend en ontwerpend leren verloopt via een model met zeven stappen.

In al onze projecten worden de bovenstaande stappen doorlopen. Hiernaast besteden we veel aandacht aan het ontwikkelen van de basisvaardigheden.
Het vragenmachientje
Een handig hulpmiddel dat wij gebruiken tijdens onze lessen is het vragenmachientje, ontwikkeld door het Wetenschapsknooppunt Radboud Universiteit.
Het vragenmachientje helpt leerlingen om te onderzoeken of een vraag die ze hebben bedacht ook een goede onderzoeksvraag is. De vraag wordt langs verschillende criteria geleid. De vraag valt uit het machientje zodra hij niet voldoet aan één van de criteria. De vraag kan dan worden aangepast en opnieuw door het machientje gehaald, of er kan een nieuwe vraag worden bedacht.

Een team van goed opgeleide docenten
Onze docenten komen vanuit verschillende richtingen. We hebben veel docenten van de Pabo en de UPVA maar ook van de studies Psychologie, Pedagogiek, Biologie, Natuur- en Sterrenkunde. Zij hebben allemaal gemeen dat ze het leuk vinden om samen met de leerlingen uitdagingen aan te gaan en op onderzoek te gaan. Voordat ze aan de slag konden bij Junior Campus hebben zij een cursus gevolgd, en hebben ze de eerste lessen intensieve begeleiding gehad. Uiteraard zijn ze allemaal in bezit van een VOG verklaring.