Onderzoekend leren met behulp van online lessen

6 oktober 2020
Door Heleen Woudstra

Het is een hele klus om leren op afstand mogelijk te maken, zeker voor de jongere kinderen. Hoe geef je kinderen op de juiste manier begeleiding? Hoe maak je het aantrekkelijk? Hoe zorg je ervoor dat de kinderen de juiste materialen voor handen hebben? Hoe regel je dat technisch? Een extra uitdaging hierbij is om ook nog het Onderzoekend en Ontwerpend leren een rol te geven.

Online lessen met aandacht voor onderzoekend leren

Junior Campus heeft een aantal online lessen ontwikkeld waarmee we bovenstaande makkelijk maken. Leuke en uitdagende lessen met veel aandacht voor onderzoekend leren. De kinderen doen alle proefjes zelf en voeren de activiteiten uit met gebruik van de meegeleverde materialen. Ze worden uitgedaagd om voorspellingen te doen, creatief na te denken, waar te nemen en vast te leggen.

De online lessen zijn zo opgesteld dat de deelnemers geheel zelfstandig en in eigen tempo aan de slag kunnen met de opdrachten. Er is hierbij dus geen bevoegde leerkracht nodig. Deze lessen kunnen op afstand in geval van thuisonderwijs ingezet worden maar ook op school. Voor een hele groep maar ook individueel. Bijvoorbeeld bij ziekte of afwezigheid van de leerkracht of in het kader van werkdrukverlaging. Geen externen in de school, geen extra werkdruk en snel inzetbaar.

Ons aanbod

De lessenseries bestaan elk uit 6 lessen en elke les neemt ongeveer 45 minuten in beslag. Op verschillende momenten in de lessen wordt gevraagd de les op pauze te zetten zodat er een opdracht uitgevoerd kan worden, een ontwerp gemaakt kan worden of bijvoorbeeld een voorspelling kan worden gedaan.

Onderstaand de lessenseries die nu beschikbaar zijn.

Online lessen serie
Geluid: Make some noise

6 online lessen van 45 minuten

Online lessen serie
Science Lab Junior

6 online lessen van 45 minuten

Online lessen serie
Biologie

6 online lessen van 45 minuten

Hoe werkt het?

Je bestelt voor een vooraf afgesproken aantal deelnemers de online lessen. Junior Campus verzorgt voor elke deelnemer een eigen tasje met alle benodigde materialen die tijdens de lessen nodig zijn (o.a. schriftje, elastiekjes, knijpers, roerstaafjes, ballonnen, kneedgum, schroefjes en nog veel meer). Dit doen we om de school te ontzorgen. Het verzamelen en verpakken van de materialen kost namelijk veel tijd en schiet er vaak bij in. Buiten dat willen we er zeker van zijn dat elke leerling de juiste materialen heeft. Voor een goede leerervaring is het heel belangrijk dat alle materialen aanwezig zijn. De tasje worden op school afgeleverd.

De lessen kunnen op het digibord, dus klassikaal, of op de eigen pc, laptop, tablet of telefoon thuis of in de klas afgespeeld worden. De lessen zijn zo opgesteld dat de deelnemers geheel zelfstandig en in eigen tempo aan de slag kunnen met de opdrachten. Er is hierbij dus geen bevoegde leerkracht nodig.

De leerlingen krijgen toegang tot de lessen via een speciale webpagina. De leerlingen kunnen via een algemeen wachtwoord voor de school toegang krijgen. Er worden hierbij op geen enkele wijze persoonsgegevens van de leerlingen met Junior Campus gedeeld. Junior Campus meet alleen het totale aantal gebruikers. Wel zo veilig.

Tijdens de online lessen worden de leerlingen uitgedaagd om zelf na te denken, te experimenteren en onderzoek te doen.

  • Uitdagende en onderzoekende lessen
  • Volledig verzorgd dor Junior Campus
  • Elke leerling ontvangt zijn eigen materialen tasje
  • Een eigen leeromgeving voor de school
  • Veilig, er worden geen persoons gegevens gedeeld
  • Eenvoudige toegang voor de leerlingen en leraren

Deze lessen ook bij jou op school of de bso?